Rogaliki 7-days domowej roboty (ciasto francuskie)

Zdjęcie użytkownika KreatywnyRodzic.
Lubicie ciastka, ciasteczka? Ja uwielbiam słodkie, to moja odiweczna słabość. Jednak, aby nie żywić się skelpowymi słodkościami uwielbiam piec, przyrządzać domowej roboty słodkości. Jednym z takich są domowe 7Daysy. Mówią, że ciasto francuskie jest trudne w wykonaniu. Gwarantuję Wam, że od dziś będzie to dla Was jedno z szybszych i ulubieńszych ciast do zrobienia. 





  • SKŁADNIKI:

  • 200g mąki
  • 100ml zimnej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 kostka masła (250g) w temperaturze pokojowej -musi być miękkie

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypujemy mąskę, dodajemy sól i wlewamy pomału wodę. Ciasto wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Żeby sprawdzić czy ciasto jest dobrze wyrobione weźcie kawałek w ręce i spróbujcie rozciągnąć, powinno się rozciągnąć do formy cieńkiej jak pergamin, jeśli zaś się urywa znaczy, że trzeba dalej mieszać. Starajcie się mało dotykąć rękoma, gdyż to ciasto nie lubi zbyt ciepła. Kiedy ciasto mamy już wyrobione, uformujcie kulkę, i rozciągajcie tak, aby powstał kształt koniczynki. Rozciągacie za końce i wałkujecie. Nie ruszamy środka, gdyż musi być on tak samo gruby jak końcówki.


Teraz na środek kładziemy kostkę masła zawijamy płatki koniczynki do środka, tak aby ciato opatulało kostkę masła. Kiedy już cała jest zakryta rozwałkowujemy ciasto i składamy na pół i znów wałkujemy powtarzamy tak do 4-5 razy. Żeby znów sprawdzić czy ciasto, jest już wyrobione znów urywamy kawałek i patrzymy czy się rozciąga jak pergamin. Teraz warto włożyć je do lodówki na około 20 minut. 


Zdjęcie użytkownika KreatywnyRodzic.


Później ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i dzielimy na kwadraty, które dzielimy na ukos, aby powstały małe trójkąty. Na środku trójkąty wykładamy masę, jak czekolada lub dżem można posmarować cały trójkąt i zwijać. Zwijamy od dłużego boku ku czubkowi trójkąta, boki zawijamy do środka i gotowy rogal. Szykujemy blaszkę, smarujemy ją masłem i układamy nasze rogale. Teraz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na środkowy poziom, na około 15 minut. 

SMACZNEGO!!! 😊

Komentarze

  1. Może kiedyś wypróbuję ten przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto, albo na samo ciasto francuskie polecam ja z niego korzystm też przy robieniu rurek na krem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Podobał Ci się wpis? To super! Pozostaw po sobie ślad, aby zmotywować mnie do dalszego pisania :)