Surówka z białej rzodkiewki


Lubicie surówki? Ja uwielbiam do obiadu i jako 2 śniadanie właśnie zjeść jakąś fajną i lekką sałatkę. Dzisiaj o surówce uniwersalnej może być jako przekąska a może idealnie komponować się z obiadem. Przyrządzicie ją szybko i łatwo w 5 minut.

SKŁADNIKI:

  • 1 mała, biała rzodkiew
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru


Przygotowanie:

Białą rzodkiew myjemy i obieramy. Potem tarkujemy na tarcy na dużych oczkach. Dociskamy rzodkiew w misce i odcedzamy od wody. Skrapiamy ją sokiem z cytryny. Teraz dodajemy majonez, jogurt oraz musztarde francuską. Wszystko mieszamy i doprawiamy sól, pieprz i cukier. Wkładamy do lodówki na 30 minut i podajemy do jedzonka.


SMACZNEGO !

Komentarze