piątek, 12 lutego 2016

Baranek wielkanocny z jadalną wełną

Ponieważ zbliża się pomału Wielkanoc postanowiłam pokazać Wam jak zrobić sobie wielkanocnego baranka. Jednak nie będzie to taki zwykły jak robi się z ciasta czy cukru. Ten baranek będzie miał jadalną wełnę.

POTRZEBNE:

  • pudełeczko po jogurcie takim duo typu Fantasia lub z Biedronki Fruvita Duo
  • wata  
  • woda
  • nasiona rzeżuchy
  • marker




Jogurt zjadamy, kubeczek myjemy, dobrze osuszamy. Mniejszy pojemnik zaginamy lekko do góry tak, aby nam się nie odłamał od większego pojemnika.


Bierzemy marker i na małym pojemniczku z przodu malujemy nosek a po bokach oczka na dużym można namalować nóżki, które stoją (patrz zdjęcie)


Teraz wypełniamy mniejszy pojemniczek watą tak, aby aż wystawała (patrz zdjęcia). Teraz do większego wykładamy watą tak 2/3 wysokości pojemnika i lekko ugniatamy.  


Teraz do dużego pojemnika na watę wsypujemy nasionka. Na koniec leciutko polewamy wodą. I tak co dzień troszkę podlewamy, aż rzeżuszka urośnie, czyli nasza wełna baranka i będzie można ją ścinać i zajadać na kanapeczkach :) Prawda, że proste? Powodzenia :)


2 komentarze:

  1. ale super pomysł, tylko u mnie nikt rzeżuchy nie jada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz owsa posiać będzie ozdoba na Wielkanoc w środek pisanka i na stół tego barana :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli pozostawisz po sobie jakiś ślad, że tu byłeś. Zapraszam też do nas na fanpage :)