środa, 27 stycznia 2016

BANANOWIEC :) ciasto dla alergika i smakosza


Ostatnio na fanpage ukazało się zdjęcie ciasta zrobionego przez męża. Obiecałam Wam przepis. Ciasto jest banalnie proste i pyszne :)
Są dwie wersje kremu podam Wam oba. Jedno przyda się dla mam alergików na mleko krowie :)

Potrzebne składniki:

Na ciasto:
  • 100 gram masła roślinnego
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej (może być jogurt naturalny)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy by trochę się ostudziła. W między czasie mieszamy ze sobą resztę składników za pomocą miksera. Na końcu dodajemy margarynę i miksujemy, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm (wcześniej natłuścić i wysypać bułką tartą). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Później zostawiamy ciasto do przestygnięcia. Kiedy wystygnie górę wydrążamy tak, aby powstała taka miska, musimy pamiętać o brzegach, aby został taki grubości 1,5-2cm ciasta i dno też w miarę by się trzymało. To ciasto, które wykroimy łyżką, kruszymy będzie to nasza posypka potem.


Na krem:

a) bez mleka krowiego

  • 6 bananów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • budyń waniliowy
Gotujemy budyń na wodzie (dajemy mniej wody niż mleka). Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie obieramy banany. 2 banany odkładamy na bok, resztę miksujemy na masę, dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny i cukier puder. Potem dodajemy budyń i znów miksujemy. Teraz banany, które odłożyliśmy na bok przekrawamy na pół i układamy w wydrążonej dziurze ciasta. Na to wylewamy powstałą masę budyniowo-bananową. Posypujemy ciastem, które zostało przeznaczone na kruszonkę i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Potem można jeść :)

b) z mlekiem krowim

  • 6 banany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • śmietanka 36% (400ml)
  • fix do śmietanki

Obieramy banany i układamy jak w wersji pierwszej w dziurze ciasta. Skrapiamy je sokiem z cytryny.Teraz ubijamy śmietankę i dodajemy fix do śmietanki, na sam koniec cukier puder. Miksujemy banany i dodajemy do śmietany. Gotową masę wylewamy  na banany ułożone w cieście. Na koniec posypujemy skruszonym ciastem na kruszonkę i gotowe

SMACZNEGO!!! :)



2 komentarze:

  1. uwielbiam to z pudeła wiec chętnie spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to z pudeła wiec chętnie spróbuje

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli pozostawisz po sobie jakiś ślad, że tu byłeś. Zapraszam też do nas na fanpage :)