Gofry lekkie i chrupiące

Hmmm kto nie lubi w ciepłe dni schrupać sobie gofra z owocami, bitą śmietaną i co tam jeszcze do głowy nam przyjdzie?
Ja uwielbiam. Jak dziecko dajcie mi słodycz a zniknie szybciej niż się pojawiła :P
Oby Młoda nie odziedziczyła tego po mnie.
Mam dla Was szybki łatwy przepis na gofry, zawsze wychodzą chrupiące i pyszne.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
1 1/2 szklanki zimnego mleka
2 jajka
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 szklanka oleju

UWAGA!!!
jak dodamy kakao będą gofry czekoladowe, równie pyszne i mniej słodkie :D albo można zrobić dwukolorowe. Jak kto chce.

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, cukier, proszek do pieczenia. Dolewamy wody, mleko, olej. Mieszamy. (Tu dodajecie kakao jeśli chcecie czekoladowe.) Teraz dodajemy żółtka.  (Białko wlewamy do drugiej miski!)Mieszamy wszystko. Białka ubijamy na pianę, którą dodajemy łyżką i delikatnie mieszamy z ciastem od spodu pomału tak, aby je napowietrzyć. Tak przygotowaną masę odstawiamy. Podłączamy gofrownicę, czekamy chwilkę, aż się nagrzeje, dajemy troszkę masła na formę i wlewamy ciasto tak 1/3 wysokości bo urośnie. I czekamy aż się wypieką. Potem wyciągamy i bardzo ważne kładziemy na szczebelki z piekarnika jeśli możemy je wyjąć. Chodzi o to, aby gofry mogły swobodnie przestygnąć a jak położymy na talerz gorące skropli się spłynie na talerz i zmokną nam gofry. Brzmi głupio, ale nie wiem jak prościej to wytłumaczyć. Podawać można ze wszystkim. 
ŻYCZĘ SMACZNEGO :)




Komentarze